Resepi Rendang Padang
Bahan-bahan:
500g lembu- daging batang pinang
1 helai daun kunyit
3 helai daun limau purut
1 sudu besar gula perang (brown sugar)
3 cm lengkuas
2 batang serai
garam
600g kelapa parut - diperah
3 cawan air
Bahan kisar sehingga halus:
40 cili padi
4 biji lada besar merah (fresh red chillies)
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2cm halia
Cara Penyediaan:
Gaulkan semua bahan-bahan diatas di atas kuali atau periuk memasak, bila menggelegak dan airnya hampir kering sedikit masukkan santan. Tunggu hingga menggelegak sekali lagi dan perlahankan api. Masaklah sehingga kuahnya hampir pekat dan akhirnya kering berminyak.
Rujukan: Buku "Zarina's Home Cooking".
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment