Bahan-bahan
55 gram /1/4 rempah tom yam
60 ml/1/4 cawan santan pekat, diperah daripada1/2 biji kelapa parut
60 ml/1/4 cawan air
2 sudu teh kicap cair
500 gram isi ikan kembung
4 helai daun limau purut, dihiris halus-halus
garam
air perahan daripada 2 biji limau nipis
100 gram daun kubis, dicelur dan ditoskan, daun pisang
dikisar halus-halus
2 biji bawang besar, dikupas
4 ulas bawang putih, dikupas
2.5 cm halia. Dikupas
1 cm kunyit hidup, dikupas
2 sudu besar beras, digoreng tanpa minyak.
Cara
1. Gaul rata-rata bahan kisar dengar rempah tom yam, santan, kicap, isi ikan, daun limau purut, garam dan air limau nipis.
2. bubuh 2 sudu besar campuran isi ikan keatas sehelai daun kubis, bungkus dan bubuh pula di atas sekeping daun pisang. Bungkus dan semat kemas-kemas dengan lidi.
3. kukus pepes ikan selama 20 minit diatas air mendidih
No comments:
Post a Comment