Resepi Nasi Ayam
Bahan-bahan:
Bahan untuk nasi:
6 biji Bawang kecil - hiris halus
1 Inci Halia - potong kecil
2 tangkai Daun Sup - patah-patahkan
4 pot Beras - bersihkan
2 sudu makan marjerin
Air dan stok ayam separas beras
garam secukup rasa
Cara penyediaan:
Masukkan beras dan air bersama stok ayam ke dalam periuk nasi. Kacau sedikit dan masukkan daun sup. Tanak sehingga nasi kuning seikit.
Sementara itu tumis bawang dan halia dengan marjerin. Masuk dalam beras tadi, kacau dan teruskan tanak sehingga masak.
Bahan untuk ayam:
9 ketul Ayam
1 inci Halia
4 ulas Bawang putih
1 inci kunyit seinci
3 sudu makan kicap manis
3-4 batang serai
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng
Cara penyediaan::
Kesemua bahan kecuali ayam dikisar hingga halus. Perap dengan ayam selama sejam. meresap rempah tu.
Panaskan minyak dan goreng ayam hingga garing.
Bahan untuk sambal:
10 tangkai Cili merah
3 ulas Bawang putih
1 sudu makan Sos tomato / cuka
garam dan gula secukup rasa
Cara penyediaan:
Kisar cili dan bawang putih. Masukkan ke dalam periuk bersama sos tomato / cuka, gula dan garam. Masak hingga pekat.
Sedia untuk dihidangkan. Sebagai tambahan, boleh disajikan bersama ulaman seperti timun, tomato dan daun salad.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment