Resepi Kari Ikan Ala Penang

1 ekor ikan merah (dipotong mengikut citarasa)
5 biji Bawang Merah
2 ulas bawang putih
1 camca makan halba campur
2 bungkus serbuk kari Allagapas
Jintan Manis - ditumbuk
Lada Hitam – ditumbuk
5 biji bendi
2 biji tomato
2 tangkai daun kari
1 pokok daun bawang
1 ketul asam jawa
50 sen santan pekat


Panaskan minyak dan tumis bawang merah kecil yang dihiris bersama jintan manis dan lada hitam yg ditumbuk bersama bawang putih. Sertakan daun kari, halba campur tumis sampai wangi.

Kemudian masukkan rempah kari yg dibancuh masak sehingga pecah minyak dan masukkan cili hijau yang dibelah tengah

Asam jawa tadi digaul dengan pati santan dan tapiskan apabila ingin memasukkanya kedalam rempah yg telah pecah minyak tadi.

Tambahkan air sedikit supaya santan tak berapa pekat. Apabila mendidih masukkan bendi, garam, dan serbuk perasa.

Akhir sekali masukan tomato yg telah dibelah 4.

Taburkan daun bawang diatas gulai apabila selesai semuanya.
Gulai ikan ni kalau dipanaskan keesokan harinya dimakan dengan roti banggali lagi terangkat.

Sesetengah orang suka gulai ikan masam-masam, terpulang pada individu

No comments:

Related Posts with Thumbnails