Bahan-bahan
1 tangkai daun bawang, dihiris-hiris
1 ekor (600 gram) ikan siakap, dibersihkan
lemon atau limau nipis, dihiris-hiris timun, dihiris-hiris.
Dikisar Halus-halus
20 tangkai cili padi
1 kuntum bunga kantan, dihiris halus-halus
3 batang serai, dihiris harus-halus
3 helai daun limau purut
Bahan Perasa (dibancuh)
3 sudu besar minyak masak
3 sudu besar air limau nipis
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula
Cara
1. Atur daun bawang diatas pinggan kalis panas. Bubuh ikan di atasnya.
2. Campur rata-rata bahan kisar dengan bahan perasa dan tuang keatas ikan.
3. kukus ikan di atas air menggelegak selama 5 minit
4. Hias dengan hirisan lemon atau limau nipis dan timun. Hidang panas-
panas.
No comments:
Post a Comment