Bahan-bahan ( 5 - 6 orang )
•1 biji betik mengkal,(tidak terlalu masak)
•1 biji bawang besar, dihiris nipis
•7 - 8 biji cili padi, dihiris halus
•1/2 cawan kacang tanah, ditumbuk kasar
•2 camca teh bijan, digoreng tanpa minyak hingga wangi
•50 g udang kering, dicuci, goreng tanpa minyak hingga garing, ditumbuk halus
•4 camca besar minyak jagung*
•2 camca besar sos ikan (nampla)*
•2 biji limau nipis, perah jusnya*
•Sedikit minyak bijan*
•Sedikit cuka*(*bahan2 sos)
•Garam dan gula secukupnya
Cara-cara
Kupas betik, bersihkan dan potong nipis2 menggunakan alat pengupas kentang. Ketepikan.
Dalam satu bekas, satukan bahan2 utk sos dan kacau hingga sebati. Rasa masin dan manisnya. Jika kurang bolehlah ditambah dgn gula dan garam.
Masukkan betik yg telah dipotong tadi bersama2 bawang besar hiris, cili padi dan udang kering tumbuk. Gaul hingga rata dan mesra
Bubuh dalam bekas dan taburkan kacang tumbuk dan bijan sejurus sebelum menghidang.
No comments:
Post a Comment